Girişimcilik ekosistemi gelişiminin güçlü bir savunucusu olarak, Limasol'daki Reflect Festival'e katılmak heyecan verici bir deneyimdi. Reflect Festival, start-up'lar, yatırımcılar ve karar vericiler için bir buluşma noktası olarak ününü hak eden, Avrupa, Afrika ve Orta Doğu'yu birleştiren en büyük teknoloji ve girişimcilik etkinliği. Etkinlikten bazı gözlemlerim:
1. Start-uplar artık bir ülke seçmek zorunda değil- Geoarbitrage'a hoş geldiniz!
Geoarbitrage, ülkesel farklılıkları kullanarak iş başarısını en üst düzeye çıkarma stratejisi olarak ön plana çıkmaya başladı. İnternet sayesinde girişimciler artık dünyadaki herhangi bir yerden işlerini yürütebiliyorlar. Bir ülkeden sermaye sağlıyor, başka bir ülkeden yetenek işe alıyor, başka bir yerde lisans alıyor, bir başkasında ürün üretiyor ve yaşam tarzlarına uygun bir yerde yaşıyorlar.
Reflect Festival'de, Hindistan, İsveç ve Romanya Büyükelçilerinin katıldığı bir panelde bu trendi inceleme fırsatı bulduk. Ülkelerinin bu çok uluslu iş modeline nasıl uyum sağladığını, yetenekleri elde tutma, yabancı uzmanları çekme ve ekonomik diplomasisi yoluyla iş birliklerini teşvik etme konularına nasıl odaklandıklarını bizimle paylaştılar. Bu tartışmalar, bugünün birbirine bağlı girişimcilik ortamında bir yandan heyecan verici fırsatları ve diğer yandan zorlukları vurguladı.
Bu bağlamda Hindistan, İsveç ve Romanya, yetenek çekmek ve girişimciliğin büyümesini teşvik etmek için stratejik adımlar atıyor. Hindistan, 110'dan fazla unicorn şirketiyle yenilikçiliğin bir sembolü olarak konumlanıyor. Elçi, yakın zamanda bunun için bir fintech şehri kuracaklarını ve ülkenin devasa ekonomisini kullanarak startup'lar için sağlam kamu desteği sağladıklarını anlattı. İsveç, destekleyici vergi rejimi, güçlü kurumlar arası işbirliği ve yaygın girişim sermayesi varlığı ile özellikle Stockholm şehrini bir inovasyon merkez haline getirmiş. Romanya, STEM eğitimi, startup vizeleri ve sanayi parkları ile eğitimi ve politikayı kullanarak inovasyonu teşvik ediyor, yabancı startup'lar için destekleyici bir ortam yaratıyor. Her ülke, hedefe yönelik politikalar ve ekonomik teşvikleri birleştirerek girişimcilik ekosistemlerini güçlendirmek için özgün bir şekilde konumlanıyor.
2. Kurucu ortak anlaşmazlıkları VC'ler için büyük bir sorun
Reflect Festival'deki "VC'lerin Çatışması" oturumu, girişim sermayesi (venture capital) dünyasına dair önemli bilgiler sundu. Oturumda konuşan VC temsilcileri, yatırımları korumak ve sorunsuz geçişleri sağlamak için kurucu ortak anlaşmazlıklarında arabuluculuk yapmanın önemini vurguladı. Panelde, startup kurucu ortakları arasındaki ihtilafları yönetmek için iyi yapılandırılmış yatırım anlaşmalarının ve VC'lerin startup’lar yönlendirme konusundaki rehberliğinin önemine vurgu yapıldı. Diğer önemli bir nokta, kurucular arasında gelişen ihtilaflarda VC'lerin rolünün sınırlı olduğuydu. Buradaki tavsiye ise, startup başarısı için VC’lerin çözüm odaklı, destekleyici ve sürekli teşvik edici olması yönündeydi. Nihayetinde, ana hedefin yatırımcılara getiri sağlaması olduğu vurgulandı. Bu bilgiler, dinamik ve zorlu VC ortamına farklı bir bakış açısıyla bakmamızı sağladı.
3. Çıkışlar kaçınılmazdır, bu yüzden önceden plan yapın!
Başarılı bir çıkış için erken planlama kritik önem taşıyor. Çıkış stratejileri, girişimcinin veya yatırımcının, mevcut iş veya yatırım faaliyetlerinden ne zaman, nasıl ve hangi koşullar altında çıkacağını planlamasıdır. Çıkışlar hem yatırımcıları hem de kurucuları ödüllendirmek için gereklidir ve sektör bazında farklılıklar gösterse de genellikle beş yıl içinde gerçekleşmektedir. İyi yapılandırılmış bir çıkış stratejisi, startup'ın gelişimi ve piyasa koşullarıyla uyumlu olmalıdır. Başarılı bir çıkış stratejisi, net hedefler belirleme, pazarı anlama ve potansiyel alıcılarla güçlü ilişkiler kurma ile başlar. Sektör trendlerini düzenli olarak izlemek ve finansal istikrarı korumak, bir çıkışa hazırlık için önemli adımlardır. Ayrıca, sağlam bir yönetim ekibine sahip olmak ve tüm yasal gerekliliklerin sağlanması, bir startup'ı potansiyel alıcılar için önemli ölçüde çekici hale getirmektedir.
Etkinliğe Genel Bakış
Reflect Festival, Kıbrıs'ı Avrupa, Orta Doğu ve Asya'yı birbirine bağlayan dinamik bir merkez olarak sunarak, küresel startup ekosisteminde önemli bir oyuncu olarak konumlandırdı. Reflect Festival 2024 aynı zamanda, inovasyon ve işbirliğinin önemini bir kez daha vurguladı. Etkinlik, yatırımcıları ve startup kurucularını ödüllendirmek için kazanılan bilgilerin, erken planlamanın, piyasa koşullarını anlamanın ve güçlü sektörel ilişkileri kurmanın önemini bir kez daha gözler önüne serdi.
Bu vesileyle, bizi bu ilham verici etkinliğe davet eden, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen One Stop Shop Projesi ve E-Unite Projesi'ne teşekkür ederiz. #reflectfestival2024 #cyprusentrepreneurshipstation.
Comments