GİTYAD tarafından Lefkoşa'da gerçekleştirilen Haberleşme Teknolojileri Zirvesi'nde adanın teknolojik dönüşümü masaya yatırıldı
17 Ocak 2024 tarihinde Lefkoşa Concorde Hotel'de Kıbrıs Girişimcilik ve Teknoloji Yatırım Derneği (GİTYAD) tarafından gerçekleştirilen KKTC Haberleşme Teknolojileri Zirvesi, adanın teknolojik dönüşümünü ele aldı. Bu etkinlikte gerçekleşen sunum ve panellerde, Kıbrıs'ın hızla gelişen altyapısının önemi vurgulandı ve özellikle 5G'nin adaya hızlı dijital gelişim getireceği belirtildi. Ancak bu dönüşümün önünde bazı engeller ve fırsatlar var. İşte etkinlikten derlediğimiz bazı notlar:
Sorunlar:
Endüstri-Üniversite işbirliği: Üniversitelerde geliştirilen inovatif projeler bulunmakta, ancak en büyük sorun endüstri ile kopuk olmaları. Sirketler az da olsa sıkıntılarının çözümü icin üniversitelere gidiyor ama yeterli hacimde degil. Bu kaynak verimli kullanılmıyor.
Yabancı mezunların istihdamı: Adada eğitim gören yabancı öğrencilerin mezun olduktan sonra istihdam edilmesi ve Kıbrıs'a katkı sağlamaları konusunda engeller var. Bilişim sektöründe kaliteli yazılım mühendisi bulmak ve tutmak çok büyük problem. İngilizce ve Türkçe dil bilen öğrenciler bilişim işletmeleri icin çok önemli bir kaynak potansiyeli taşıyor. Buradaki yabancı mezunlardan yeterince faydalanamıyoruz. Çalışanları üniversitede okurken istihdam edip yetiştirmek bir çare olarak öneriliyor.
Siber Güvenlik: Teknolojik gelişmelerle birlikte siber güvenlik riskleri artarken, bu alanda yerli çözümlere olan ihtiyaç artıyor. Kritik teknolojilerin yerli sahipliliği olmasının gerekliliği ve siber güvenliğe yüksek önem verilmesine dikkat çekiliyor.
İyi projelerin girişime dönüşmesi: Girişimciliğin geliştirilebilmesi ve iyi projelerin yerel girişimlere dönüşmesi için eko-sistem dinamiklerindeki eksikliklerin tamamlanması gerekiyor. Örneğin, yabancı öğrencilerin iş kurabilmesinin kolaylaştırılması gerekiyor.
Fırsatlar:
5G Altyapısı: 5G, adanın dijital dönüşümü için büyük bir fırsat sunuyor. Hızlı internet bağlantısı ve düşük gecikme süresi, yeni uygulamaların ve teknolojilerin geliştirilmesini teşvik eder nitelikte. Bununla birlikte, dijital alanda dünyayı yakalamak için bir fırsat tanıyor.
Üniversite Kaynakları: Kıbrıs'taki üniversiteler, inovasyon ve teknoloji geliştirme konusunda büyük bir potansiyele sahip. Bu kaynakların endüstri ile daha iyi entegre edilmeleri gerekliliği vurgulanıyor.
Teknoloji Teşvikleri: Kıbrıs, teknoloji bölgeleri ve serbest bölge şirket teşvikleri ile dijital yatırımları çekmek için çeşitli fırsatlar sunuyor. Bunların geliştirilmesinin öneriliyor.
İşbirliği ve kümelenme: Özellikle işbirliği ve kümelenme konularında daha fazla çaba gösterilmesi, ilgili tarafların bir araya gelerek altyapı ihtiyacının mali yükünü nasıl paylaşabileceklerini tartışmalarının gerekliliğinden bahsedildi. İlerlemenin işbirliği yapmaktan geçtiği ve mevcut pastayı bölüşmek yerine bu pastayı daha büyük hale getirmeye odaklanılmasının önemine vurgu yapıldı. Bununla birlikte, uluslararası arenanın hedeflenmesi için işbirlikleri ve inovatif yaklaşımların artıtılmasına odaklanılması öneriliyor.
Stratejik Yaklaşım: Dijital girişimciliğin gelişimi için Kuzey Kıbrıs'ın uzun vadeli bir strateji oluşturması, devlet, operatörler ve altyapıyı kuran şirketler arasında işbirliğini teşvik edilmesi gerektiği vurgulanıyor.
Comments