2000 şirket ile ileriye dönük ‘uzaktan çalışma’ planları hakkında gerçekleştirilen bir çalışma[1], bu konuda önümüzdeki on yılda hangi gelişmelerin olacağı konusunda bize ışık tutuyor. Pandemi ile beraber gündemi meşgul etmeye başlayan bu çalışma konsepti konusunda beklenen gelişmelerden bazılarını sizin için derledik.
Ofisler küçülecek: Şirketler ofislerini % 50-70 oranında küçültecek, çalışanlar haftada 2-4 gün evden çalışıp ve haftada 1-2 gün ofise gelecek.
Ofislerin tamamen kapatılması: Şirketlerin yaklaşık % 30'u ofisten tamamen kurtuluyor ve ağırlıklı olarak uzaktan çalışma modeline geçiyor. Bunu yapan şirketler, çalışanlarının hızla merkezden uzaklaştığını ve pahalı şehirlerden/mahallelerde ayrılıp, aileye daha yakın veya daha uygun fiyatlı bölgelere taşındığına şahit oluyor.
Uzaktan çalışma kişisel tercih haline geliyor: İşinde başarılı birçok çalışan ve şirket, önümüzdeki dönemde uzaktan çalışmayı planlıyor. Çalışmaya katılanların % 90'ı bir daha asla tam zamanlı bir ofiste olmak istemiyor.
Yeteneğe erişim: Uzaktan çalışmaya olanak sağlama, işletmelerin daha yetenekli kişileri işe almalarına olanak tanımakta, ofise yakın çevreden en iyi kişiyi işe almak yerine, her pozisyon için dünyanın herhangi bir yerinden en iyiyi işe alabilmeyi sağlamakta.
Daha az maliyet: İşletmelerin uzaktan çalışma metodunu tercih etmelerinin bir diğer nedeni, çok daha düşük maliyetli olması. Uzaktan çalışma sayesinde çalışan başına ofis harcamaları on katı daha az olabiliyor.
Yaşam kalitesi artıyor: Şirketler, çalışanların 8 saat boyunca bir ofis koltuğunda oturmak için günde 2 saatini boşa harcamalarını beklemelerine gerek olmadığını fark ediyor. Konuşulan hemen hemen her şirket, çalışanlarının uzaktan çalışma sonucunda daha mutlu olacağına inanıyor.
Rakiplerden baskı: Bazı işletmeler, başlangıçta amaçlamasalar da rakipleri uzaktan çalışma metodunu adapte ettiği için bu modeli uygulamaya karar verdi. Bu işletmeler, uzaktan çalışmaya geçmezlerse en iyi çalışanlarını rakiplerine kaptıracaklarına dair korku yaşıyorlar.
Performans değerlendirme yeniden şekilleniyor: Ofisteki performansın ölçüsü, koltuğunuzda oturarak ne kadar zaman geçirdiğinizdir. Uzaktan çalışırken ise performans ölçüsü üretilen çıktılar haline gelmelidir. Bunun izlenmesini sağlayan araçlar daha çok talep edilir hale geliyor.
Uzaktan tükenmişlik riski: Uzaktan çalışma ilk aşamada üretkenliğin artmasını sağlasa da işletmelerin en büyük endişeleri, çalışanların çok çalıştıkları için tükenmişlik yaşama riskleridir. Şirketler bununla mücadele etmenin yollarını araştırıyorlar.
Senkronize olamama: Şirketlerin en çok sıkıntı yaşadığı konulardan biri, ofis çalışanlarının uzaktan çalışma ortamında senkronize olamaması ve bunun gerginliklere neden olması.
Kişisel sakatlanmaların artması: Uzaktan çalışanların yaşadığı sırt, boyun ve tekrarlayan zorlanma yaralanmaları büyük bir sorun haline geliyor. İşletmelerin bunu önlemek için çalışanlara daha iyi, ergonomik ekipman sağlamaları bekleniyor.
Sözlü değil yazılı daha önemli olacak: Dokümantasyon ve etkili yazabilmek uzatan çalışan ekiplerin süper gücü haline gelecek. Etkili konuşmak yerine etkili yazmak önem kazanacak. Çalışanların daha iyi yazmasını sağlayan araçlar daha çok talep edilecek.
Şirket İş Siteleri: Bazı şirketler, uzaktan çalışmanın gerçekleştiği tatil siteleri gibi iş siteleri oluşturmayı düşünüyor. Bunların inanılmaz yerlerde inşa edilmesi ve orada bulunanlara müthiş deneyimler sağlaması bekleniyor.
Uzaktan çalışma yasaları: Birçok şirket, uzaktan çalışmayı seçmenin yasal bir hak olacağı varsayımı altında faaliyet göstermeye başlıyor. Bu durum, çalışanlara nerede çalışacaklarını seçme seçeneği sunacak ve birçok şirket yasa ile zorunlu hale getirilmeden bunu adapte etmeyi düşünüyor.
Fiziksel toplantının ölümü: Bir toplantıya giderken 2 saatin boşa gitmesi sona erecek. Yüz yüze olmanın faydaları, seyahat etmemenin faydaları ile yer değiştirecek. Yüz yüze ilişkileri geliştirmek için konferanslar ve networking etkinlikleri daha önemli hale gelecek.
Şirket içi topluluğun önemi: Uzaktan çalışma modelinde ekip uyumu ve şirket kültürü, ofiste çalışma modelinden farklı olarak kurgulanacak. Şirketler başarılı olmak için iç kültürün geliştirilmesine daha fazla önem verecek.
Ekip tatilleri: Konuşulan şirketlerin% 60'ından fazlası, iç kültürü geliştirmek için birlikte zaman geçirmenin yollarını düşünüyor. Bu uygulamaların arasında en popüleri, ekibi haftalık tatile götürmek olarak ortaya çıkıyor.
Kirliliğin azaltılması: Uzaktan çalışmanın müthiş bir çevresel etkisi olması bekleniyor. Ofislerin küçülmesi veya ortadan kalkması ve işe gidip gelmenin azalmasıyla her yıl 108 milyon ton daha az karbondioksit salınımı olması bekleniyor.
Konu tüm şirketler için evrensel: Kuruluşun büyüklüğü ne olursa olsun, her şirket benzer sıkıntılarla uğraşıyor. Yeni girişimler, halka açık teknoloji şirketleri ve yüzbinlerce çalışanı olan eski yerleşik şirketler dahil, tümü mümkün olduğunca uzaktan çalışma metoduna yönlenmeyi planlıyor.
[1] Kaynak: Chris Herd, FirstbaseHQ (9 Şubat 2021)
Komentarze